Εργατικοί αγώνες από τον κόσμο Γαλλία:Βαλς-Ολάντ ξοφλήσατε! Η νεολαία είναι στους δρόμους!

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Η σοσιαλφιλελεύθερη κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς προωθεί μεταρρυθμίσεις στον «Εργατικό Κώδικα» που αποσκοπούν στο ροκάνισμα ή ακόμα και στην πλήρη κατάργηση των βασικότερων εργατικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν στα τελευταία 100 χρόνια.
Με πρόσχημα τη μείωση της ανεργίας προτείνουν:
  • επέκταση του εβδομαδιαίου ωραρίου για περιπτώσεις από το 35ωρο σε 48ωρο και με δυνατότητα να φτάσει  ακόμη και τις 60 ώρες/εβδομάδα
  • επέκταση του ημερησίου ωραρίου από 8ωρο σε 10ωρο με δυνατότητα ακόμη και για 12ωρο
  • απελευθέρωση απολύσεων
Μαθητές-φοιτητές-εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο «για να μη γίνουν εργαζόμενοι μίας χρήσης»


Η αρχή έγινε στις 9 Μαρτίου όταν μισό εκατομμύριο μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία απαιτώντας την απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου. Η δεύτερη κινητοποίηση έγινε μια βδομάδα αργότερα, στις 17 Μαρτίου, και αυτή τη φορά κατέβηκαν στους δρόμους 150.000 μαθητές και φοιτητές που αγωνιούν για το μέλλον τους καθώς το νομοσχέδιο τούς υπόσχεται μια εντελώς επισφαλή ζωή μέσα σε μια εφιαλτική εργασιακή ζούγκλα. Σύμφωνα με τους οργανωτές τους, και οι δυο αυτές μέρες κινητοποίησης, όπως και η επόμενη τρίτη στις 24 Μαρτίου, δεν είναι παρά μια διαδικασία «προθέρμανσης» του κινήματος έτσι ώστε να φτάσει στη μεγάλη παλλαϊκή κινητοποίηση, που έχει οριστεί για τις 31 Μαρτίου, έτοιμο να επιβάλει στη κυβέρνηση και στην εργοδοσία εκείνους τους συσχετισμούς δύναμης που θα τις κάνουν να αποσύρουν οριστικά το νομοσχέδιο. (πηγή)

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις συνάντησαν την έντονη καταστολή του κράτους


Λόγω των κινητοποιήσεων των προηγούμενων δύο εβδομάδων κατατέθηκε μια αναθεωρημένη πρόταση για το νομοσχέδιο, η οποία δεν αλλάζει το ύψος των αποζημειώσεων σε περίπτωση απολύσεων, ενώ αποσύρει το μέτρο που θα επέτρεπε σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να θεσπίσουν μονομερώς ευέλικτο ωράριο εργασίας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από τις ενώσεις των εργοδοτών, ήταν όμως αρκετό για ορισμένα σωματεία να σταθούν υπέρ του νομοσχεδίου.
Την Πέμπτη 24.03, πλήθος μαθητών και φοιτητών βρέθηκαν στο πλάι των εργαζομένων στο Παρίσι, τη Λυών, τη Ρεν και τη Ναντ για να διαδηλώσουν ενάντια στα μέτρα λιτότητας που φέρνει το νομοσχέδιο του Ολάντ. Οι διαδηλωτές φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα και είχαν πανό που έγραφε: «Όλοι μαζί ενάντια στο νόμο για τα εργασιακά» και «Νέοι και εξεγερμένοι, ο κόσμος είναι δικός μας».
Οι μαθητές είναι στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων κατά των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και στο να τιθασεύσουν ποσοστό ανεργίας 10 τοις εκατό της Γαλλίας. Μεταξύ των νέων, η ανεργία φτάνει στο 25 τοις εκατό – από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Τα σωματεία όμως καταγγέλουν ότι τα μέτρα αυτά κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, διευκολύνοντας την ελαστική εργασία και τις απολύσεις, ενώ δεν βοηθά στην αύξηση των προσλήψεων των νέων. Σχεδόν το 58% του πληθυσμού είναι ενάντια στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. (πηγή)


Αναδημοσίευση από http://www.attack.org.gr/?p=1603