ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΕΠΕ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΓΚΥΟΥ

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Στις 3 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Περιστερίου  με αφορμή την απόλυση  συναδέλφου από Αρτοζαχαροπλαστείο της περιοχής ενώ βρισκότανε στον 5ο μήνα εγκυμοσύνης. Η συνάδελφος πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας Γολγοθάς για αυτήν . Ο εργοδότης μεταχειρίστηκε  διάφορους τρόπους ώστε να την εξαναγκάσει σε παραίτηση χρησιμοποιώντας  προσβολές και απειλές ενώ επιχείρησε να την μεταφέρει σε θέση που θα είχε σαν συνέπεια τη μεγαλύτερη σωματική καταπόνηση αδιαφορώντας για την κατάσταση της υγείας της ως εγκυμονούσας . Αυτή η συμπεριφορά του εργοδότη ανάγκασε τη συνάδελφο να κάνει 2 φορές καταγγελία στο αρμόδιο ΣΕΠΕ, ο εργοδότης  όμως αντί να συνετιστεί  πριν λίγες ημέρες της κοινοποίησε την απόλυση εξωδίκως επικαλούμενος «σπουδαίο λόγο»  . Η συνάδελφος υπέβαλε και 3ή καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 2/4 για παράνομη και καταχρηστική απόλυση εγκύου 

Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΟΝΗ  ΟΠΩΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ 

Το συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού -Τουρισμού –Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Αττικής  συμμετείχε  στη τριμερή με ένα μέλος της κεντρικής διοίκησης ενώ για την νομική της κάλυψη υπήρχε και ένας δικηγόρος . Έξω από το κτίριο την ώρα της συζήτησης βρέθηκε πλήθος συναδέλφων και αλληλέγγυων στο πλευρό της όπως η ΛΑΝΖΑ Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση (που συμμετέχει στην Κεντρική διοίκηση του συνδικάτου)  , η ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια , η Ταξική Ενότητα στο ΕΚΑ , η εργατική λέσχη Περιστερίου ενώ ήρθαν για να δηλώσουν συμπαράσταση οι 2 δημοτικοί σύμβουλοι της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου ,ο Περιφερειακός σύμβουλος από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή αλλά και η απολυμένη της vressnet η οποία βίωσε κάτι αντίστοιχο και αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο για να ξεκινήσει αυτό το κύμα αλληλεγγύης .    

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της εργατικής διαφοράς η εργοδοσία υποστήριξε πως ο λόγος της απόλυσης ήταν η πλημμελής εκτέλεση καθηκόντων αραδιάζοντάς διάφορα περιστατικά που καμιά σχέση δεν είχαν με την πραγματικότητα και τα οποία από μόνα τους σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν «σπουδαίο λόγο» για απόλυση . Η πλευρά μας ξεκαθάρισε πως αφορμή για την απόλυση είναι η εγκυμοσύνη ενώ το όλο επιχείρημα των πλημμελών καθηκόντων ήταν εξαιρετικά σαθρό καθώς η συνάδελφος στο παρελθόν δεν είχε δεχθεί ποτέ και με κανένα τρόπο παρατήρηση ή παράπονο για τη δουλειά της , το σημείο που η συνάδελφος «έπαψε να είναι παραγωγική»  «εντελώς τυχαία» τοποθετείτε χρονικά αφού ανακοινώθηκε η εγκυμοσύνη της . Η στάση της ίδιας της εγκύου που με την αξιοπρέπεια της σαν εργαζόμενη , σαν γυναίκα και σαν μελλοντική μητέρα τους αντιμετώπισε κατάμουτρα ανέδειξαν την κοινωνική αναλγησία που είναι διατεθειμένη να δείξει η εργοδοσία . Παράλληλα η πίεση που ασκήθηκε με την μαχητική παρουσία τόσο τους σχήματος της Λάντζα όσο και των αλληλέγγυων αγωνιστών και αγωνιστριών οδήγησε τελικά την εργοδοσία να αναθεωρήσει και να επανέλθει σε νέα διαπραγμάτευση την Τετάρτη 18/4 11.30πμ στο ΣΕΠΕ Περιστερίου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

Για εμάς ένα πρέπει να είναι αυτονόητο. Όπως και στην περίπτωση της Αριστέας έτσι και εδώ κανένας εργαζόμενος – καμία εργαζόμενη και ειδικά καμία έγκυος δεν θα είναι μόνη της απέναντι στη εργοδοτική τρομοκρατία  . Οι περιπτώσεις απολύσεων εγκύων αυξάνονται συνεχώς και δυστυχώς πολλές από αυτές δεν αντέχουν υποκύπτοντας  στις πιέσεις των ανάλγητων εργοδοτών δηλώνοντας παραίτηση . Με δεδομένα όλα αυτά τα περιστατικά και με την συνεχώς αυξανόμενη πολτοποίηση των εργατικών δικαιωμάτων είναι ξεκάθαρο πως όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει μια καλύτερη εικόνα τα γεγονότα την διαψεύδουν .  Μαζί με τους συνεργάτες της στην Ευρωπαϊκή ένωση και τους κεφαλαιοκράτες στο ΣΕΒ  έχουν ανοίξει τον δρόμο στην εργοδοτική ασυδοσία , αυτό είναι το πραγματικό τους πρόσωπο όπου στο βωμό του κέρδους ακόμα και η προστασία της μητρότητας και της ανθρώπινης ζωής είναι αναλώσιμα. 

Όλοι – όλες μαζί θα αποτρέψουμε τα μακρύ χέρι της Κυβέρνησης , της ΕΕ , της εργοδοσίας να απολύει εγκύους. 









ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΑΠΟΛΥΕΙ ΕΓΚΥΟ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΌΛΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΟΛΕΣ ΟΛΟΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 18/4 11.30 π.μ
ΣΤΟ ΣΕΠΕ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ